Bölgesel kalkınma politikası nedir?
Bölgesel kalkınma, bir ülkenin bölgeleri arasındaki ekonomik kalkınma farklılıklarını azaltmak ve/veya ortadan kaldırmak için yürütülen ekonomik faaliyetlerin bütününü kapsar. Kamu sektörü, bölgesel kalkınmayı teşvik eden uygulamaları yürütür ve bu bölgelerin altyapısını iyileştirmek için önlemler alır.
Bölgesel kalkınma projelerine neden ihtiyaç duyulmuştur?
Bölgeler arası uyum ve dayanışmayı sağlamak, gelir eşitsizliğini ve potansiyel farklılıkları azaltmak, ekonomik bütünleşmeyi sağlamak için Birliğin bölgesel bir politikaya ihtiyacı vardı.
Bölgesel kalkınma projesinin amacı nedir?
Bölgesel kalkınma planlarının temel amacı; bölgedeki ekonomiyi canlandırmak, yatırımları artırmak ve yerel halkın ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmaya katılımını sağlamaktır. Türkiye’de, bölgeler arasındaki ekonomik ve sosyal eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için bölgesel kalkınma çalışmaları başlatılmıştır.
Bölgesel kalkınma planının amacı nedir?
Bu vizyona ulaşmak için dört temel hedef belirlenmiştir: Tüm bölgelerin potansiyellerinin değerlendirilerek rekabet güçlerinin artırılması yoluyla ulusal kalkınmaya azami katkı sağlamalarının sağlanması, ekonomik ve sosyal bütünleşmenin güçlendirilmesi ve ülke genelinde daha dengeli bir yerleşim düzeninin oluşturulması.
Türkiye’nin bölgesel kalkınma projeleri hangileri?
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölgesel Kalkınma Programı (2021-2023)Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölgesel Kalkınma Programı (2021-2023)Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölgesel Kalkınma Programı (2021-2023)Konya Ovaları Projesi (KOP) Bölgesel Kalkınma Programı (2021-2023)
YHGp hangi illeri kapsar?
DPT-AB işbirliğiyle başlatılan Yeşilırmak (Amasya, Çorum, Samsun, Tokat) Kalkınma Programı, DPT koordinasyonunda ve Hizmet Birliği işbirliğiyle yürütülüyor. Prensip kapsamında DPT ve Samsun (Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat), Kastamonu ve Erzurum NUTSII bölgeleri (toplamda 10 il) Bölgesel Kalkınma Projesi…
GAP’ın amacı ne?
Amaç, kırsal alanlarda verimliliği ve istihdam olanaklarını artırmak, bölge büyük şehirlerinin emme kapasitesini yükseltmek ve bölge kaynaklarının etkin kullanımı yoluyla ekonomik büyüme, sosyal istikrar, ihracatın teşviki gibi ulusal hedeflere katkıda bulunmaktır.
GAP hangi şehirleri kapsar?
Proje alanı Fırat-Dicle Havzası ve Yukarı Mezopotamya Ovaları’nda dokuz ili (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) kapsamaktadır. GAP kapsamındaki illerin yüzölçümü ve nüfus büyüklüğü Türkiye ortalamasının yaklaşık %10,8’idir.
Zbk hangi illeri kapsar?
Proje, Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve temel ekonomik faaliyeti madencilik, demir-çelik üretimi ve kömür madenciliği olan Zonguldak, Bartın ve Karabük illerini kapsıyor.
Dap hangi illeri kapsar?
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na bağlı 14 il (Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van) bulunmakta olup, merkez teşkilatı şu şekildedir: Erzurum. . sürecek bir ortam yaratmaktır.
Bölge planını kim yapar?
Çevre planını hazırlamak ve onaylamaktan hangi kurum sorumludur? Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi No. 1’in 102. maddesine göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ulusal ve bölgesel mekansal planları hazırlar, hazırlatır ve onaylar.
Dokap hangi iller?
7 Eylül 2016 tarihli ve 2016/9140 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kararname ile Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerinden oluşan ve toplamda dokuz ili kapsayan DOKAP BKİ hizmet alanına Tokat ili de eklenmiştir.
Kalkınma planları ne işe yarar?
Kalkınma planı, Türkiye’de 1963 yılından itibaren devlet tarafından hazırlanan ve ekonomi, sağlık, eğitim, ulaştırma, sosyal güvenlik, adalet vb. alanları kapsayan bir plandır. Belirli alanlarda kalkınma ve ilerlemeyi amaçlayan ve kamu sektöründe uygulanacak politikaları belirleyen bir plandır.
Kalkınma politikası ne demek?
Kalkınma planı, Türkiye’de 1963 yılından bu yana devlet tarafından hazırlanmakta olup ekonomi, sağlık, eğitim, ulaşım, sosyal güvenlik, adalet vb. alanları kapsamaktadır. Belirli alanlarda kalkınma ve ilerlemeyi hedefleyen ve kamu sektöründe uygulanacak politikaları belirleyen bir plandır. Kalkınma planları Strateji ve Bütçe Müdürlüğü tarafından hazırlanmaktadır.
Türkiye’nin bölgesel kalkınma planları nelerdir?
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölgesel Kalkınma Programı (2021-2023)Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölgesel Kalkınma Programı (2021-2023)Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölgesel Kalkınma Programı (2021-2023)Konya Ovaları Projesi (KOP) Bölgesel Kalkınma Programı (2021-2023)
Polarize bölge nedir?
1.1.1.
Sürdürülebilir kalkınma politikası nedir?
Sürdürülebilir kalkınma kavramı, ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınma hedeflerinin ortak paydası olarak “sürdürülebilirliği” tanımlar. Geleceği de kapsayan bu ortak hedef, herkesin daha iyi bir yaşam için temel ihtiyaçlarının ve beklentilerinin karşılanmasını sağlamayı amaçlar.