Cumhurbaşkanlığı kararnamesi kanun hükmünde midir?
Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile yürütme organının diğer düzenleyici eylemleri arasındaki fark, bunların mutlaka bir yasaya dayanması gerekmemesidir. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri genellikle yürütme ve yargı konularında uyulması gereken yasalara ve bağlayıcı düzenlemelere eşdeğer normlardır.
Cumhurbaşkanı kararnamesi asli kaynak mıdır?
Asıl (bağlayıcı) kaynaklar; Yazılı kaynaklar anayasa, kanunlar, cumhurbaşkanlığı kararnameleri, uluslararası antlaşmalar, tüzük ve genelgeler, yazılı olmayan kaynaklar ise örf ve adet hukukudur.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesine karşı dava nerede açılır?
Bu ayrıma göre, birincil Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi, ikincil Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin yargısal denetimi ise Danıştay tarafından yapılır.
CBK ile kamu tüzel kişiliği kurulur mu?
Anayasa’nın 123. maddesinde yapılan değişiklikle, kamu tüzel kişilerinin cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulması mümkün hale gelmiştir. Ancak, idarenin vesayetinin kanunla düzenlenmesi gerektiğini öngören Anayasa’nın 127. maddesinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
CBK idari işlem midir?
CBK’lar, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde herhangi bir yerde uygulanabilen idari işlemlerdir. Zamansal yetki unsuru, idari makamın idari faaliyetleri yürütmeye yetkili olduğu zaman dilimini ifade eder.
Kanun hükmünde kararname idari işlem midir?
Yukarıda yapılan karşılaştırma, kararnamelerin tabiiyeti sorusunu tekrar gündeme getiriyor. 1961 Anayasası döneminde, yasama kararnamesi doktrinde genel olarak idari bir tedbir olarak tanımlanıyordu (2).
CB kararnamelerini kim denetler?
Yönetmeliklerin anayasaya uygunluğu Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenir. Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda cumhurbaşkanlığı kararnameleri çıkarabilir.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile neler düzenlenemez?
Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleri ile dördüncü bölümünde yer alan siyasal haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemez. Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi resmi gazetede yayınlanır mı?
MADDE 1 – (1) Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin amacı, Türkiye Cumhuriyeti Resmî Gazetesinin içeriği ile yayımlanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemektir. MADDE 2 – (1) Resmî Gazete, Cumhurbaşkanlığı tarafından internet ortamında yayımlanır.
Cumhurbaşkanı kararlarına idari yargıda dava açılabilir mi?
Cumhurbaşkanı kararları, idari işlemler olarak idari incelemeye tabidir. Öte yandan, aşağıda tartışıldığı üzere, Cumhurbaşkanı kararlarının yargısal incelemesine ilişkin tartışmalı konular vardır. İdari işlemlerle ilgili doktrinde birçok sınıflandırma vardır.
KHK ile kanun değiştirilebilir mi?
Başka bir deyişle, kanunlar ve yönetmelikler gibi diğer yasal düzenlemeler yürürlükteki kanunun hükümlerinin değiştirilmesine veya yürürlükten kaldırılmasına izin vermese bile, yürürlükteki kanunun hükümleri kanun hükmünde kararname ile değiştirilebilir veya yürürlükten kaldırılabilir. Bu düzenleyici bir idari işlemdir ve farklı değildir.
Tebliğ mi üstün genelge mi?
Türkiye’de normlar hiyerarşik olarak; Anayasa – Milletlerarası Antlaşmalar – Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri – Yönetmelik – Yönerge – Tebliğ – Genelge – Diğer düzenleyici normlar şeklinde düzenlenmiştir.
CBK kanun hükmünde mi?
Yasama organının takdirine bırakılan kararnamelerin “izin verici” uygulanmasından, kararnamelerin doğrudan “anayasal” uygulanmasına geçiş. Yeni sistemde, sıradan CBK’lar, yasama kararnamelerinden farklı olarak, artık kanun gücüne sahip değil; olağanüstü hal altındaki CBK’lar tekrar kanun gücüne kavuştu.
Türk idari teşkilat yapısı nedir?
Türkiye’nin idari yapısı iki bölüme ayrılır: “merkezi yönetim” ve “yerinden yönetim”. Merkezi yönetim, yani “devlet yönetimi” iki gruba ayrılır: “Devlet Yönetiminin Merkez Teşkilatı (Başkent Teşkilatı)” ve “Devlet Yönetiminin Yerel Teşkilatı (Taşra Teşkilatı)”.
İdari vesayet yetkisi kime aittir?
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Ankara, 1996, 198 sayfa. İdari Vesayet Kurumu, mahalli idarelerde kanunla yetkili kılınan mercie, kanuni sınırlar içinde organ ve işlemleri denetleme yetkisini vermektedir.
Kanun hükmünde kararname kalktı mı?
Kanun hükmünde kararnameler yerini, yeni sistemin yeni düzenleyici aracı olan Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerine (CBK) bıraktı.
Kanun hükmünde kararname nedir?
Kanun hükmünde kararname, Bakanlar Kurulunun, Anayasadan doğrudan doğruya veya yasama organından aldığı yetki devri yoluyla sınırlı yetkiye dayanarak çıkardığı, daha sonra yasama organının denetimine tabi olan ve normlar hiyerarşisinde kanunlar düzeyinde yer alan düzenleyici bir tedbirdir.
Kanun mu üstün yönetmelik mi?
Hukuk normları arasında belirli bir hiyerarşi vardır ve bu hiyerarşinin alt seviyesindeki bir norm üst seviyesindeki normla çelişemez. Sıralama şu şekildedir: Anayasa – Kanun – Kanun Hükmünde Kararname – Tüzük – Yönetmelik – Yönerge/Genelge ve diğer yazılı talimatlar.
Genelge kanun yerine geçer mi?
Kanun, elbette, genelgeden üstündür. Yönetmelik de genelgeden üstündür. Genelgeler, işlerin ve işlemlerin kanun ve yönetmelikler ışığında nasıl yürütüleceğini açıklayan veya ilgililere talimat veren mektuplardan oluşur.