Çemişgezek eskiden nereye bağlıydı?
1887 (H.
Elazığ Çemişgezek Kürt mü?
İlk Selçuklu akınlarından bu yana Dersim’in dağlık kesimlerinde ağırlıklı olarak Alevi Türkmenler yaşarken, Murat ve Fırat nehirleri kıyısındaki kısmen düz olan Çemişgezek ve Pertek gibi kesimlerde ise ağırlıklı olarak Sünni Türkmenler yaşamaktadır.
Çemişgezek isminin anlamı nedir?
İmparatorun Tzimiskes (Çimiskes) lakabının, Ermenice “kırmızı çizme” anlamına gelen Chmushkik kelimesinden veya “kısa” anlamına gelen bir Ermenice kelimeden türediği yönünde görüşler vardır.
Çemişgezek’in nüfusu ne kadar?
Şablon:Türkiye/Tunceli/Çemişgezek İlçesi NüfusuYılToplamŞehirCemişkezek İlçesi (Elazığ)20188,3473,50620197,8773,23820207,6023.
Çemişgezek Elazığdan ne zaman ayrıldı?
25 Aralık 1935’te Cumhuriyetin ilanından sonra Erzincan’a bağlı Pülümür ile Elazığ’a bağlı Nazımiye, Hozat, Mazgirt, Pertek, Ovacık ve Çemişgezek ilçeleri birleştirilerek Tunceli ili kuruldu, geçici merkez Elazığ oldu.
Dersime neden Tunceli ismi verildi?
Daha önceleri “Kalan” olan ilin ismi, Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından “tunç gibi kuvvetli insanların yaşadığı bölge” anlamına gelen “Tunceli” olarak değiştirilmiştir.
Elazığ Kürtlerine ne denir?
Zaza halkı, Hint-Avrupa dil ailesine ait bir dil olan Zazaca konuşur ve ağırlıklı olarak Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde yaşarlar. Güneydoğu Anadolu bölgesinde Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan ve Tunceli bulunur; Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa illerinin belirli bölgelerinde yaşayan bir İran halkıdır.
Şavaklar Alevi mi?
Şavak toplulukları, farklı dinî aidiyetlere mensup iki ana gruptan (Aleviler ve Sünniler) ve bu gruplardan birinin (Aleviler) içinde farklı diller konuşan (Kurmancki ve Kırmancki) iki alt gruptan oluşmaktadır.
Tunceli önceden nereye bağlıydı?
1879 yılında Farsçada “Gümüş Kapı” anlamına gelen “Dersim” adıyla bağımsız bir vilayet olan Tunceli, 1886 yılında valiliğe indirilmiş, 1892 yılında ilçe statüsüne kavuşturularak Mamurat-ül Aziz (Elazığ) iline bağlanmıştır.
Çemişgezek hangi partiden?
ÇemişgezekAdaylıkSonuçlarKısa oy oranıKatılım oranı%87,95Önceki Başkan: Metin Levent Yıldız (AK Parti)Seçilecek Cumhurbaşkanı: İbrahim Enes Somyürek (AK Parti)11 satır daha
Çemişgezek nasıl bir yer?
Çemişgezek ilçesinin kuzey kısmı güney kısmından daha dağlıktır ve iklimi karasal iklimin tüm özelliklerini taşır. İlçenin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Hayvancılık ağırlıklı olarak ilçenin dağlık kesimlerinde yapılmaktadır. Hayvancılıkta göçebe hayvancılık önemli bir yer tutmaktadır.
Civan Kürt ismi mi?
Kürtçede genç anlamına gelen bir kelimedir. Bazı bölgelerde “güzel” kelimesinin yerine de kullanılır.
Çemişgezek’te ne yapılır?
Tunceli Çemişgezek bölgesinde Tağar Köprüsü, Mirnahi Kilisesi, Ermeni yerleşimi, Fıstık Bahçesi, Seyir Tepesi, Mağaralar (Derviş Hücreleri), Tağar Deresi, Yelmaniye Camii, Selmaniye Camii ve Tarihi Hamam güzergahı yer alıyor. Vodafone, Turkcell ve Türk Telekom kapsam dahilinde.
Türkiye’nin en az nüfuslu ilçesi hangisi?
Türkiye’nin nüfusu en düşük ilçesi Yalıhüyük oldu; 183 ilçenin nüfusu 10 binin altındaydı. Konya’nın Yalıhüyük ilçesi 1.854 kişiyle Türkiye’nin nüfusu en düşük ilçesi oldu.
Çemişgezek nerenin kazası?
İşte tarihi geçmişiyle ilçemiz Çemişgezek… Doğu Anadolu Bölgesi’nde Tunceli iline bağlı bir ilçe olan Çemişgezek, doğusunda Hozat ve Pertek illeri, güneyinde ve güneybatısında Elazığ, batısında ve kuzeyinde ise Erzincan illeriyle çevrilidir. İlçe alanları oldukça dağlık ve engebeli bir alanda yer almaktadır.
Tunceli daha önce nereye bağlıydı?
1879 yılında Farsçada “Gümüş Kapı” anlamına gelen “Dersim” adıyla bağımsız bir vilayet olan Tunceli, 1886 yılında valiliğe indirilmiş, 1892 yılında ilçe statüsüne kavuşturularak Mamurat-ül Aziz (Elazığ) iline bağlanmıştır.
Keban eskiden nereye bağlıydı?
Ağın, 1954 yılında Keban’dan ayrılıp ilçe ilan edilince Keban, 29 köyden oluşan bir ilçenin merkezi oldu. 1927 sayımında Keban’da 568 kişi yaşarken, bu sayı 1935 yılında 503’e düştü.
Pertek ne zaman Tunceli’ye bağlandı?
1947 yılında Tunceli İli’nin yeniden kurulmasıyla Pertek, diğer ilçelerle birlikte Tunceli İli’ne bağlı bir ilçe haline getirildi.
Tunceli’de hangi beylikler vardı?
Selçuklular Kösedağ Savaşı’nda yenilince bölge Moğolların kontrolüne geçti. Daha sonra bu bölge uzun süre Mengücekler ve ardından Akkoyunlular’ın hakimiyetinde kaldı.